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dc.contributor.authorLinares Bravo, Paul
dc.contributor.authorCantú Lozano, Denis
dc.contributor.authorPérez Ávila, Raúl
dc.date.accessioned2020-07-31T06:24:12Z
dc.date.available2020-07-31T06:24:12Z
dc.date.issued2018-05-31
dc.identifier.urihttp://repositorios.orizaba.tecnm.mx:8080/xmlui/handle/123456789/298
dc.descriptionProduction and dynamic study of biofilms from a consortium of Kefir grains isolated from pineapple peel By: Paul Linares Bravo. Advisor: Dr. Denis Cantú Lozano. Co-Advisor: MC. Raúl Pérez Ávila. The packaging of food presents a series of environmental problems and large operating costs due to its derivation of fossil resources. In addition to the problem with plastics, pineapple processing generates a large amount of agroindustrial waste. Despite this, the characteristics of these residues have proven extremely useful in the food, pharmaceutical and oil industries. The objective of this project is to contribute to improving the efficiency of the process in the generation of biopolymers and obtain a value-added product such as biofilms, through its different unit operations and raw materials (kefir grains and pineapple waste). This was done by kinetic and rheological analysis, as well as different physicochemical determinations, in the process of bioplate production. It was possible to conclude that kefir cultures of water in panela and sugar media adding pineapple peel produce biofilms, the kinetics of growth with PP25 at 35 ° C is the highest concentration of biomass showed for the third day it is assumed that the peel of pineapple contributes to increase the specific growth rate constant and the maximum biomass concentration. The rheological behavior at steady state showed to be a Herschel-Blukley fluid since it represents a non-Newtonian behavior with dilatant characteristics. The fermentation broths behaved as a solution of diluted spherical particles adjusting to the Einstein model, μr has an average value of 1.6 Pa s, this behavior coincides with the one reported by Cantú-Lozano, 1987 with yeasts Saccharomyces cerevisiae, the biofilm obtained has a high protein and moisture value, an acid pH and an average acidity of 3%. Elastic characteristics predominate according to the dynamic rheological analysis that was carried out, which favors its application as a packaging materiales
dc.description.abstractEl envasado de alimentos presenta una serie de problemas medioambientales y grandes costes operativos debido a su derivación de los recursos fósiles. Además del problema con los plásticos, el procesamiento de la piña genera una gran cantidad de residuos agroindustriales. A pesar de esto, las características de estos residuos han demostrado ser extremadamente útiles dentro de la industria alimentaria, farmacéutica y petrolera. El presente proyecto tiene como objetivo contribuir a mejorar la eficiencia del proceso en generación de biopolímeros y obtener un producto de valor agregado como biopelículas, a través de sus diferentes operaciones unitarias y materias primas (granos de Kefir y residuos de piña). Esto se hizo mediante análisis cinéticos y reológicos, así como diferentes determinaciones fisicoquímicas, en el proceso de producción de biopelículas. Fue posible concluir que los cultivos de Kefir de agua en medios de panela y azúcar adicionando cáscara de piña producen biopelículas, la cinética de crecimiento con PP25 a 35°C (panela -cáscara de piña a 25°Brix) es la que mayor concentración de biomasa mostró para el tercer día se asume que la cáscara de piña contribuye a incrementar la constante de velocidad de crecimiento específica y la concentración de biomasa máxima. El comportamiento reológico en estado estacionario mostró ser un fluido Herschel-Blukley ya que representa a un comportamiento no-Newtoniano con características dilatantes. Los caldos de fermentación se comportaron como una solución de partículas esféricas diluidas ajustándose al modelo de Einstein, μr tiene un valor promedio de 1.6 Pa s este comportamiento coincide con el reportado por Cantú-Lozano, 1987 con levaduras Saccharomyces cerevisiae, la biopelícula obtenida tiene un alto valor de proteínas y humedad, un pH acido y una acidez promedio de 3% además predominan las características elásticas de acuerdo al análisis reológico dinámico que se realizó lo que favorece su aplicación como material de embalaje.es
dc.description.sponsorshipCONACYTes
dc.language.isoeses
dc.publisherPaul Linares Bravoes
dc.subjectProducción, Reología dinámica, Biopelículas, Consorcio de tibios, cáscara de piñaes
dc.titleProducción y estudio dinámico de Biopelículas de un consorcio de tibicos aislados a partir de cáscara de piñaes
dc.title.alternativeProduction and dynamic study of biofilms from a consortium of Kefir grains isolated from pineapple peeles
dc.typeThesises


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